Kunsten ’92 staat voor een sterke kunst, cultuur, erfgoed en creatieve sector. Daarnaast pleiten we ook voor een voor verbreding: we zetten ons in om kunst, cultuur, erfgoed en ontwerp een sterkere rol te laten spelen in andere beleidsdomeinen. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, gezondheid en welzijn, en in het Klimaatplan. Op deze pagina lees je meer over de verschillende domeinen waar we op diverse manieren actief zijn.
Duurzaamheid | ACTIE als Cultuur
De culturele en creatieve sector is nauw verweven met de maatschappij en staat in direct contact met iedereen in Nederland. Er wordt grote urgentie en verantwoordelijkheid gevoeld voor verduurzaming en klimaat en voor het creëren van bewustwording rondom dit onderwerp. Om de betrokken partijen uit deze diverse sector van elkaar te kunnen laten leren, is het belangrijk kennis te delen. Een van de voorwaarden hiervoor is het spreken van dezelfde taal.
Daarom hebben de Federatie Cultuur, Kunsten ’92 en de Taskforce culturele en creatieve sector in juni 2023 het kennisplatform ACTIE ALS CULTUUR gelanceerd, met als doel het proces van verduurzaming in volle breedte te versnellen. Lees daarover op de website meer:
Daarnaast werkt Kunsten ’92 actief met samenwerkingspartners en overheidsinstanties om mogelijkheden voor de culturele sector binnen bestaande duurzaamheidsregelingen te verkennen en creëren. En zijn we betrokken bij rondetafelgesprekken rondom (bijvoorbeeld) het nieuwe Klimaatplan, om de bijdrage van onze sector in de verduurzaming van de samenleving zo duidelijk mogelijk te maken.
Kunst x Wetenschap x Samenleving
Onze samenleving staat voor grote uitdagingen die om diepgaande heroriëntatie vragen. In deze tijd van polycrises moeten we samen de toekomst opnieuw uitvinden. Daarbij hebben we eigenschappen nodig zoals omdenken, openheid, experimenteerlust, voorstellingsvermogen en maakkracht. Juist in de creatieve en culturele sector zijn deze eigenschappen overvloedig aanwezig. Kunstenaars en creatieve makers kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het vormgeven van onze toekomstige samenleving. Hun creativiteit kan in alle domeinen (wetenschap, economie, onderwijs, zorg, etc) worden ingezet. Maar dan moeten wel eerst de wissels worden omgezet.
Marleen Stikker, Liesbeth Bik en Meta Knol schreven namens Kunsten ‘92, de Akademie van Kunsten (KNAW), Waag Future Lab en de Federatie Creatieve Industrie een pleidooi om creativiteit, kunst en cultuur een sleutelrol te geven bij het vormgeven van de toekomst van Nederland. Aan een programma rondom dit thema wordt momenteel hard gewerkt.
Inrichting van Nederland
In samenwerking met de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, de Federatie Instandhouding Monumenten zet Kunsten ’92 zich in voor het betrekken van kunst, cultuur en erfgoed bij de inrichting van Nederland. We vragen in het bijzonder aandacht voor hoe cultuur en erfgoed in de Nota Ruimte passen.
Samenwerking Ondernemend Nederland
In 2023 zijn ONL voor Ondernemers en Kunsten ’92 met elkaar in gesprek geraakt over wat zij voor elkaar kunnen betekenen. Veel culturele en creatieve organisaties en
werkenden zijn immers kleine ondernemers. En kunst, cultuur, erfgoed en de creatieve sector dragen inzake de leefomgeving bij aan het vestigingsklimaat en verdienvermogen van anderen. Op een aantal gebieden liggen gedeelde belangen, zoals wat betreft Innovatie, Regeldruk/administratieve lastenverlichting, Financieringsproblematiek (start ups en scale ups), Arbeidsmarktagenda, Fiscale maatregelen (zoals het lage btw tarief en giftenaftrek), Verduurzaming.
Retailagenda
Om de toekomst en leefbaarheid van steden en kernen te kunnen waarborgen is een gezamenlijke aanpak gewenst. In 2023 is aan Kunsten ’92 gevraagd om in strategische sessies mee te denken over de Routekaart van de Retailagenda, samen met stakeholders vanuit retail, horeca, vastgoed,
gemeenten, provincies, rijksoverheid, cultuur en evenementen, toerisme en onderzoek & onderwijs.
[De Retailagenda is een programma vanuit het ministerie van Economische Zaken, samen met betrokken partijen – detailhandel, vastgoed, gemeenten en provincies – ten behoeve van de retailsector.]