Op 22 november vonden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Opnieuw stond er veel op het spel. Kunsten ’92 zet zich, ook tijdens de formatie, onverminderd in om te zorgen dat cultuur een centrale plek krijgt bij het nieuwe kabinet. We benadrukken het belang van de vele thema’s die volgens ons aandacht behoeven, zoals maatschappelijke innovatie, cultuuronderwijs, een gezonde arbeidsmarkt, duurzaamheid en digitalisering. Op deze pagina brengen we voor onze achterban zoveel mogelijk informatie samen op een plek.
Formatie 2023/2024
Cultuur
Kunst, cultuur, erfgoed en de creatieve industrie verdienen een stevige plek in het regeerakkoord. Want cultuur vormt onze identiteit; brengt mensen bij elkaar en maakt gelukkig; helpt de samenleving vooruit; en is goed voor de economie. Dit pleidooi vormde de basis van de brief die Kunsten ’92 op 17 januari 2024 stuurde aan informateur Plasterk:
> Lees hier de BRIEF VAN KUNSTEN ’92 aan de informateur
> Een lange versie van de brief werd op verzoek van EenVandaag opgesteld voor de uitzending op 6 januari 2024, lees deze brief van co-voorzitter Anne Breure aan informateur Ronald Plasterk HIER terug.
> Lees ook de brieven van onze collega’s de Federatie Cultuur en van Kunstenbond/ Creatieve Coalitie/ Platform Makers.
Erfgoed
Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 werkt op dit moment, samen met de FIM en Bond Heemschut, aan een brief aan de informateur.
Inbreng Kunsten ’92 in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2023
Cultuur
Tijdens het zomerreces zijn de politieke partijen hard bezig geweest met de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november aanstaande. Kunsten ’92 heeft politieke partijen eind juli 2023 een aantal suggesties gestuurd ten behoeve van hun verkiezingsprogramma.
Lees hier onze inbreng.
Cultuureducatie en Cultuurparticipatie
Cultuureducatie en -participatie zijn van belang, daarover zijn bijna alle politieke partijen het eens. Ook de stemwijzer heeft cultuuronderwijs als een van de dertig stellingen opgenomen. De werkgroep cultuureducatie en participatie van Kunsten ’92 heeft voor de verkiezingen een pamflet voorbereid met de inzet van Kunsten ’92 voor de formatie, deze lees je hier.
Erfgoed
Op het gebied van erfgoed doen we een inbreng voor het regeerakkoord 2024: Erfgoed terug op de politieke agenda. Dat is wat wij, meer dan 50 erfgoedorganisaties verenigd in de Federatie Instandhouding Monumenten en het Erfgoedplatform van Kunsten ’92, aan de volksvertegenwoordigers willen meegeven. Nederland staat voor enorme ruimtelijke transities. Maak erfgoed het uitgangspunt voor beslissingen over hoe we willen wonen, leven en werken.
Op de website Erfgoed als uitgangspunt staan de maatschappelijke opgaven waarin erfgoed en de erfgoedsector kunnen bijdragen aan een oplossing omschreven.
Het Collectieve Creatieve Cultuurdebat 🚀
Op woensdagmiddag 15 november organiseerde Kunsten ’92 samen met collega brancheorganisaties het Collectieve Creatieve Cultuurdebat. Tijdens deze bijeenkomst gingen (kandidaat) Tweede Kamerleden met elkaar in debat over kunst, cultuur, erfgoed en de creatieve industrie. Aan de hand van diverse stellingen spraken zij over het onbenutte potentieel van de sector, en wisselden ze van gedachten over hoe zij de bestaanszekerheid van werkenden in de sector willen verbeteren. Daarnaast schetsten zij hun visie op de rol van de culturele en creatieve sector in onze maatschappij.
Wat zeggen de partijen?
- Lees hier de cultuurparagrafen onder elkaar
- Lees hier de volledige verkiezingsprogramma’s van deelnemende partijen