De gemeente Rheden heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2019 gewonnen. Juryvoorzitter Ina Adema, burgemeester van Lelystad, maakte dit vanmiddag bekend in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Rheden ontving, behalve de lof van de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Ook de andere genomineerden Amersfoort, Leeuwarden en Oss werden uitgebreid gecomplimenteerd door de jury.
De winnaar
De jury wees Rheden aan als winnaar, omdat deze gemeente haar inwoners uitzonderlijk goed bij het erfgoed(beleid) betrekt. Rheden communiceert met de inwoners door middel van originele instrumenten, zoals een Historisch Tafelkleed, Erfgoedcafés en Rheden op de Kaart. De gemeente voert slim beleid door bijvoorbeeld een ‘totaalvergunning’ integraal af te geven voor een hele wijk, de Amsterdamse Schoolwijk. Rheden heeft alles op het gebied van erfgoed, maar doet daar ook al het mogelijke mee. De kracht van de samenleving wordt door Rheden ten volle benut.
Ook Amersfoort, Leeuwarden en Oss scoorden hoog op criteria zoals participatie, communicatie en innovatie. Een greep: Amersfoort viel op door de inzet op jongeren en de trots van de inwoners op de middeleeuwse binnenstad; Leeuwarden door haar betrokken bevolking en de lange termijn agenda voor erfgoed; en Oss door de investering in de archeologische traditie en in deskundigheidsbevordering.
Lees hier de voordracht van Amara van der Elst.
Winnaar Publieksprijs
Dit jaar is wederom enthousiast gestemd voor de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Met bijna 1.300 van de ruim 3.000 stemmen won de gemeente Amersfoort de Publieksprijs 2019.
Symposium ‘Hoe laat je erfgoed tellen?’
Bekijk HIER direct de aftermovie van het symposium.
Voorafgaand aan de prijsuitreiking vond het symposium plaats ‘Hoe laat je erfgoed tellen?’ georganiseerd door Erfgoed Leiden en Omstreken. Leiden, Stad van Ontdekkingen, nam het publiek mee door openhartig haar verhaal te vertellen: hoe verbindt Leiden erfgoed met de grote uitdagingen in de moderne leefomgeving en hoe wordt erfgoed benut? Met als themaleiders o.a. theatermakers, marketeers, wetenschappers, stedenbouwers, museumdirecteuren en de Amerikaanse professor Mark Neupert. In plenaire sessies en actieve themalunches, workshops en excursies konden de vele deelnemers zich verdiepen in een van de zeven thema’s. Met onder meer Jos Vranken, Hasan Evrengün, Theo Ham, Teun van den Ende, mevrouw Meijer-Bergmans en vele anderen.
BNG Bank Erfgoedprijs
Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid: de BNG Bank Erfgoedprijs. De gemeente Leiden won in 2018, en was daarom gastgemeente voor de prijsuitreiking van editie 2019. De prijs stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. Hoofdsponsor is BNG Cultuurfonds. Lees hier: JURYRAPPORT PUBLIEKSBOEKJE.