Het Platform Duurzame Cultuursector heeft onlangs gereageerd op de consultatie voor het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035, waarin wordt omschreven hoe Nederland op koers kan komen om in 2050 klimaatneutraal te worden. We zien ten opzichte van het contouren Klimaatplan 2024 positieve verbeteringen; een focus op rechtvaardig klimaatbeleid, economisch perspectief, ruimte voor maatschappelijk initiatief en aandacht voor samenhang met andere opgaven. Deze uitgangspunten versterken de boodschap dat klimaatbeleid dichter bij de leef- en belevingswereld van inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties moet komen te staan zodat betrokkenheid en eigenaarschap worden vergroot.
Toch is er nog ruimte voor verbetering. Kunst en cultuur spelen een cruciale rol in het verbeelden van een duurzame toekomst, het stimuleren van innovatief denken en het betrekken van mensen bij de transitie.
Daarom pleiten we in onze reactie, net als in onze algemene belangenbehartiging, voor structurele investeringen, toegankelijke subsidies en erkenning van de sector als drijvende kracht achter verandering. We illustreren dit met talloze voorbeelden uit de praktijk waarin culturele organisaties hier dagelijks aan bijdragen.
Rechtvaardigheid moet breed worden opgevat, met toegang tot informatie en klimaatgeletterdheid als kernpunten. Een goed voorbeeld hiervan is de tentoonstelling Energy Junkies in NEMO Science Museum, die op interactieve wijze liet zien hoe het doorbreken van persoonlijke en maatschappelijke gewoonten invloed heeft op de ‘energieverslaving’ van onze samenleving. Ook laten we zien hoe de culturele sector al volop werkt aan de opschaling van innovatieve nieuwkomers in de transitie naar circulaire grondstoffen. Zo experimenteerde het TextileLab van Waag Futurelab met nieuwe fabricageprocessen om circulariteit in de mode-industrie te stimuleren.
Wij zijn ervan overtuigd dat Nederland sneller, effectiever en met meer impact kan handelen als omgevingskwaliteit, uitvoeringskracht en een integrale aanpak centraal staan. Daarom eindigen we met een krachtig pleidooi: ‘houd bij het uitvoeren van plannen een brede blik vast. We staan als samenleving voor meerdere urgente opgaven. Deze zijn alleen te overbruggen met een flinke dosis veranderskills, vermogen om te denken, en met lonkende toekomstperspectieven die hoop blijven geven. Dit is precies de kracht van de culturele en creatieve sector.’
Lees hier de volledige reactie: