6 augustus 2019

Paradisodebat 2019: ‘Geef kunst de ruimte’

LEES HIER HET VERSLAG IN BEELD EN TEKST 

 

“Sous les pavés, la plage! De verbeeldingskracht en ontwerpen voor gedragsverandering en vernieuwing komen uit de cultuursector.”  Floris Alkemade, Rijksbouwmeester

Philipp Blom, historicus en schrijver van het messcherpe, vlammende betoog Wat op het spel staat, zegt in andere woorden hetzelfde: ‘We staan aan de vooravond van een nieuwe culturele revolutie. We moeten weg uit ons paradigma en kunst kan daar een rol in spelen. De kunst kan ons beelden tonen van een andere toekomst, een andere gedachte. Als het gaat om de grote uitdagingen waar onze samenleving voor staat.’ Philipp Blom ontvouwt zijn visie.

Ivo van Hove, directeur Internationaal Theater Amsterdam en voor deze dag onze gastheer, zal hierop reflecteren: hoe ziet hij de plaats van de kunsten in onze maatschappij? Wat betekent de nabije toekomst voor zijn werk?

In het politieke debat dat volgt vragen wij ons af of de cultuursector in staat is om aan alle verwachtingen te voldoen. En welke rol heeft de politiek? Er is in de afgelopen jaren veel gedebatteerd over een betere worteling van kunst en cultuur in onze maatschappij ‘Kunst is regeringszaak’, zei Emanuel Boekman 80 jaar geleden en het is de taak van de overheid om de kunst de ruimte te geven.

Nu de plannen voor een nieuw stelsel klaarliggen komt het erop aan: Zijn gemeenten, provincies en het Rijk echt bereid om zich gezamenlijk in te spannen voor een bloeiende kunst- en cultuursector? Aan politici en bestuurders vragen we wat hun vergezicht is en in hoeverre zij daar verantwoordelijkheid voor willen nemen. Met o.a. Tweede Kamerleden, gedeputeerden en wethouders, onder leiding van Lex Bohlmeijer (Radio 4/De Correspondent).

We sluiten af met de overdracht van het voorzitterschap van de Akademie van Kunsten door acteur Gijs Scholten van Aschat aan dichter Anne Vegter.

Datum:
Zondag 25 augustus 2019
Tijd: 16.00 – 18.00 uur (zaal open 15.30 uur)
Locatie: Rabozaal van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) | Leidseplein 26 Amsterdam | Route
HET PARADISODEBAT IS VOL | DE AANMELDING IS GESLOTEN 

Het Paradisodebat wordt georganiseerd door Kunsten ’92, ACI (Amsterdamse Culturele Instellingen), Paradiso en de Akademie van Kunsten.

 

2 reacties

  1. Goedemorgen,
    Ik vroeg mij af of Philipp Blom en/of Floris Alkema komen spreken tijdens het Paradisodebat. Kunt u me dat laten weten?
    met vriendelijke groet,
    Gabrielle de Nijs Bik

  2. Beste Kunsten”92, kan er in 2020 weer een Paradisodebat komen wat voldoet aan de wensen van de bezoekers en waar je je op kan verheugen als start voor het nieuwe seizoen om te discussieren met makers, politici en beleidsmakers uit het culturele bestel? Met andere woorden: deze versie was zo’n eenrichtingsverkeer met een paar goede sprekers (chapeau Ivo van Hove) maar tomeloos onaansprekend zonder een interactie(minimaal), geen stellingen (altijd prettig om een gemeenschappelijke noemer te hebben voor het gesprek) geen goede analyse van Berenschot met cijfers en info over de afgelopen cultuurperiode en de kansen voor de toekomst (altijd een pracht kapstok om na de inspirerende gesprekken op het podium (met culturele intermezzo’s) in de nazit met elkaar een nieuw theater/cultuurseizoen in te luiden. Nu konden wij als publiek 2,5 zitten en luisteren maar elkaar spreken was alleen weggelegd voor een genodigden borrel. Iedereen zwermden daarna weg ook doordat erin de Stadsschouwburg geen speciale ruimte was voorzien hiervoor.Ik vond het heel teleurstellend ook voor mijn gast die zich had verheugd om collegae te ontmoeten en te spreken, ongastvrij en geen ruimte gevend voor nieuwe kansen en een nieuw verhaal. Volgend jaar graag beter.

    Paula van Zijl
    the art in between

Reacties zijn gesloten.