In maart 2021 vonden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Op deze pagina vind je alle informatie over cultuur in de verkiezingen en de formatie: waar het was terug te vinden in de verkiezingsprogramma’s, de input van de culturele en creatieve sector richting de programma’s én het regeerakkoord: onze New Creative Deal.
Formatie
Coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’
Eindverslag formateur Rutte 8 januari 2022
Samenstelling Kabinet Rutte IV
Eindverslag Informateur Hamer 22 juni 2021
Met op pagina 101 een kort verslag van het gesprek op 20 mei 2021 dat formateur Hamer voerde met een afvaardiging van de culturele en creatieve sector. Tijdens dat gesprek werd onder meer de New Creative Deal overhandigd aan de formateur.
New Creative Deal: input voor het regeerakkoord
Kunsten ’92 en de Federatie Creatieve Industrie hebben op 2 maart 2021 de ‘New Creative Deal’ gelanceerd: een ambitieus en veelomvattend plan voor een krachtig herstel èn vernieuwing van de culturele en creatieve sector. Lees hier meer.
Input vanuit culturele & creatieve sector voor de verkiezingsprogramma’s
In het voorjaar van 2020 is door de gezamenlijke culturele en creatieve sector gewerkt aan aanbevelingen voor de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Op welke wijze dragen kunst, cultuur, en de creatieve sector (inclusief erfgoed en cultuureducatie) bij aan ons welzijn en onze welvaart? En aan de kwaliteit van ons onderwijs en aan een gezonde democratie?
De aftrap voor Verkiezingsdebatten vanuit de culturele sector was op 12 november 2020 met het Politieke Debat Zet Cultuur op de Agenda georganiseerd door LKCA, in samenwerking met Kunsten ’92, het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Boekmanstichting. Op 8 februari 2021 vond plaats Hét Landelijke Cultuurdebat door Kunsten ’92 (in samenwerking met de Federatie Creatieve Industrie), Kunstloc Brabant, LKCA, De Kunst van Brabant, DOKc, en de Bibliotheek LocHal.