De Fair Practice Code is een gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. De code is een moreel kompas voor iedereen die in of met de sector werkt. We vragen met de code voortdurende reflectie op ons werk. De vijf waarden van de code zijn: solidariteit, diversiteit, vertrouwen, duurzaamheid en transparantie. Deze waarden kunnen we gebruiken als handvat en leidraad om een toekomstbestendige sector neer te zetten.
Klik HIER voor de (in het voorjaar van 2023) volledig vernieuwde website van de Fair Practice Code.
Over de code
Het opstellen van de Fair Practice Code was een van de agendapunten (1.3) van de Arbeidsmarktagenda. Kunsten ’92 is hier aanjager voor. De vijf kernwaarden van de Fair Practice Code: solidariteit, diversiteit, vertrouwen, duurzaamheid en transparantie, dienen als basis voor het voeren van een gesprek over werkgever en -nemerschap en opdrachtgever en -nemerschap.
Op de website van de Fair Practice Code is te lezen hoe je aan de slag kunt gaan met de code en worden actualiteiten rond de code bijgehouden.
Werken met de Fair Practice Code
De werkgroep Fair Practice Code deelt graag haar kennis en ervaringen. Kunsten ‘92 biedt daarom een presentaties, werksessies en sectorgesprekken over de Fair Practice Code aan. Deze is aan te vragen bij Pien van Gemert, Kunsten ’92, pien@kunsten92.nl
Fair Practice Lab
Het Fair Practice Lab – een do-it-yourself workshop – is speciaal ontwikkeld voor organisaties om te reflecteren op waar jullie staan, en met welke zaken je aan de slag wil gaan. Lees HIER meer.
Meepraten
Het samen blijven door ontwikkelen en toepassen van de Fair Practice Code is de gedeelde verantwoordelijkheid van de hele sector: werkgevers, opdrachtgevers, werknemers, kunstenaars, zelfstandigen, ondersteuners, fondsen, bonden, organisaties en overheden. Wie de code toepast, wordt gevraagd dit ook (publiekelijk) uit te dragen.
Meepraten over de Fair Practice Code kan ook via de Facebook groep.
10 Thema’s
De Fair Practice Code omvat 10 thema’s die inspiratie kunnen bieden om fair practice te werken. Lees HIER meer.
Arbeidsmarktagenda
De Staat van de Arbeidsmarktagenda
De publicatie ‘De staat van de arbeidsmarktagenda’ (april 2020) beschrijft de vorderingen die er sinds 2018 zijn gemaakt in het doen en denken over versterking van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector.
Achtergrond Arbeidsmarktagenda
De Arbeidsmarktagenda Culturele en Creatieve sector 2017 – 2023 is een agenda van de brede culturele en creatieve sector. Kunsten ’92 heeft dat proces in de ontwikkelfase gefaciliteerd, in opdracht van OCW. Dit kwam als volgt tot stand:
Voor de versterking van de arbeidsmarktpositie van kunstenaars en werkenden in de culturele en creatieve sector heeft de Tweede Kamer (via amendement 34300 VIII 118) in 2016 € 400.000 beschikbaar gesteld. Kunsten ’92 heeft in dat kader – in opdracht van de minister van OCW – in samenwerking met het culturele veld in 2017 de Arbeidsmarktagenda Culturele en Creatieve sector 2017 – 2023 opgesteld. Deze werkagenda, die op 14 november 2017 aan minister van Engelshoven van OCW is aangeboden, bevat een 21-tal agendapunten. Voor ieder agendapunt is een zogeheten aanjager aangesteld, die het initiatief neemt bij de coördinatie en uitvoering van dit agendapunt. Het uitgangspunt is om het culturele veld daar zo goed mogelijk bij te betrekken en daarmee de sociale dialoog te versterken.
Vertegenwoordigers uit de culturele en creatieve sector spraken af dat de aansturing van de Arbeidsmarktagenda, en de bijbehorende inzet van middelen, een gezamenlijke aangelegenheid was. Zij hebben daartoe een Regiegroep in het leven geroepen, die toezag op de uitvoering van de agendapunten. Deze was samengesteld uit vertegenwoordigers van de Federatie Cultuur, de Federatie Creatieve Industrie, de Kunstenbond, Kunsten ’92, de Raad voor Cultuur, de Akademie van Kunsten, de Rijkscultuurfondsen, OCW en Erik Akkermans als adviserend lid (voorheen voorzitter van de werkgroep Arbeidsmarktagenda). De Regiegroep werd voorgezeten door Evert Verhulp, kroonlid van de SER en voorzitter van de Commissie Vervolg Arbeidsmarktverkenning Culturele Sector, die in 2017 het rapport “Passie Gewaardeerd” heeft gepubliceerd. De Regiegroep werd mede ondersteund door Gerard van Essen (SER-secretariaat).
Om het proces van beheren en verdelen van middelen zo goed mogelijk te laten verlopen heeft de Regiegroep de Stichting Middelen Arbeidsmarktagenda Culturele en Creatieve Sector (SMACC) in 2017 opgericht. Sinds eind 2019 zet Platform Acct de verdere ontwikkeling van de Arbeidsmarktagenda voort, met als doel het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector. Vier stappen zijn daarvoor nodig: een structurele sociale dialoog tussen werkverleners en werkenden op gang brengen. Betere verdienmogelijkheden voor de sector creëren. Permanente professionele ontwikkeling mogelijk maken. En behoorlijke arbeidsvoorwaarden voor alle werkenden realiseren.