Ter voorbereiding op de vergaderingen van de Europese Raad op 17 en 18 juli werd op verschillende plekken gesproken over de toekomst van cultuur in Europa.
Op 10 juli sprak Eurocommissaris Margaritis Schinas met de Europarlementariërs tijdens een algemeen debat in het Europees parlement over hoe Europese cultuur na COVID-19 hersteld kan worden. De Eurocommissaris noemde de noodmaatregelen die tijdens de crisis getroffen zijn (zie Artikel 1), de flexibiliteit in Creative Europe projecten (zie Artikel 4), de mogelijkheden voor cultuur in andere EU-programma’s (zie Artikel 11 en 13), en acties met support uit de sector (zoals het Culture of Solidarity Fund van de European Cultural Foundation en het Creativesunite platform). Een instrument dat nog niet werd genoemd in de bovenstaande artikelen, maar dat wel mogelijke betrekken zal hebben tot de culturele sector, zijn de Knowledge and Innovation Communities (KIC).
Over het algemeen waren alle partijen het eens over het belang van cultuur en dat steun nodig is, vooral voor kleine bedrijven en individuen. Thema’s die naar voren kwamen waren niet alleen de financiële toegevoegde waarde van cultuur, maar ook Europa’s diverse maar toch gedeelde geschiedenis en cultuur die een troef vormen voor zowel de levenskwaliteit van de burgers als voor de toeristische aantrekkingskracht. Ook de quote van Jean Monnet ‘If I had to do it again, I would start with culture’ werd genoemd. Daarnaast was Europees parlement kritisch over het lage voorstel voor het Creative Europe programma in het aankomend Meerjarig Financieel Kader en gaf daarin opnieuw aan dat het budget verdubbeld moet worden.
In september 2020 stemt het Europees Parlement over een resolutie met hun aanbevelingen.
Op 13 juli publiceerde het Financieel Dagblad een artikel waarin Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien sprak met Eurocommissaris Mariya Gabriel. Hierin geeft Commissaris Gabriel onder andere aan dat ze wil dat 1,5% van het corona-reparatiefonds dat via subsidies wordt verdeeld, wordt gereserveerd voor de culturele en creatieve industrieën. Met de huidige plannen zorgt dit voor € 7.5 miljard. “Het zou een sterk signaal zijn voor de Europese creatieve geest dat de EU er ook voor hen is”. Prinses Laurentien onderstreept daarnaast ook dat cultuur voorziet in een basisbehoefte dat het welzijn van mensen kan helpen vergroten. Abonnees kunnen het artikel hier teruglezen.
Op 14 juli publiceerde 45 vooraanstaande figuren in de Europese culturele industrie een oproep aan de EU. Onder de ondertekenaars waren onder andere performancekunstenares Marina Abramović, singer-songwriters Björk en MØ, danschoreograaf Anne-Teresa De Keersmaeker, filmregisseurs Agnieszka Holland, Jean-Pierre en Luc Dardenne, elektronische muziekpionier Jean-Michel Jarre, theaterregisseur Ivo Van Hove, conceptueel beeldend kunstenaar Daniel Buren, filmmuziekcomponist Alberto Iglesias en schrijver Nina George. Hun oproep luidde: “wees moedig en investeer in cultuur en kunst, om te investeren in al onze creatieve toekomsten”. Deze oproep is specifiek gericht aan de Europese Raad om te vragen voor een verhoogd budget van Creative Europe. Lees de oproep en de namen van alle ondertekenaars hier.