Medio maart 2022 gaan we naar de stembus, waarna in elke gemeente een nieuw college-akkoord wordt geschreven.
Als we de afgelopen jaren íets hebben geleerd, is het dat de culturele en creatieve sector onontbeerlijk is voor een gezonde en weerbare samenleving. En hoe belangrijk erfgoed, zowel in onze fysieke leefomgeving als ons immateriële erfgoed, kan zijn voor ons gezamenlijke welzijn. Iedere gemeente heeft het gemis aan culturele activiteiten moeten voelen: de plaatselijke kermis of carnavalsviering, het museum, de festivals met lokale bands, het (film)theater of poppodium, de koren, optredens van de lokale muziekschool: het zijn er te veel om op te noemen.
Cultuur is essentieel voor gemeenten. Maar gemeenten zijn ook essentieel voor cultuur: ze zijn de grootste cultuursubsidiënten en dragen de grootste zorg voor ons erfgoed. Gemeenten spelen op verschillende manieren een faciliterende en ondersteunende rol om te zorgen dat de lokale cultuur – en erfgoedsector kan blijven bloeien.
Daarom presenteren we samen met onze partners twee belangrijke handreikingen om cultuur en erfgoed te verankeren in de college-akkoorden:
Cultuur in de college-akkoorden
Samen met de Federatie Creatieve Industrie schreef Kunsten ’92, voortbordurend op de New Creative Deal, een handreiking om cultuur te verankeren in de college-akkoorden.
Inspiratie voor wethouders en raadsleden, maar ook voor ambtenaren, politieke partijen, culturele instellingen en cultuurliefhebbers: welke afspraken moeten er in uw gemeente worden gemaakt om te zorgen dat de culturele en creatieve sector wendbaar en weerbaarder kan worden, én bij kan blijven dragen aan een mooiere samenleving?
In deze digitale handreiking (een e-zine) leest u per maatschappelijke opgaven wat de culturele en creatieve sector eraan bijdraagt en wat u zelf kunt doen, Maar ook goede voorbeelden (‘best practices’) die door collega gemeenten zijn uitgevoerd. Lees verder om te zien hoe uw gemeente hiermee aan de slag kan gaan.
Benut de verbeeldingskracht en het ontwerpende vermogen van de culturele en creatieve sector!
Erfgoedpamflet
Met dit Erfgoedpamflet wil het gezamenlijke erfgoedveld alle nieuwe en zittende gemeenteraadsleden en wethouders opnieuw inspireren om de kansen die erfgoed biedt te benutten.
Hierin staat ook welke rol erfgoed kan spelen bij de grote uitdagingen die ook in de komende bestuursperiode op gemeenten afkomen. Zoals de aanpak van de klimaatcrisis, de verduurzaming van onze samenleving en de woningopgave. Erfgoed draagt bij uitstek bij aan het welzijn van inwoners, aan economische innovatie en aan een interessant leef- en vestigingsklimaat.
Het pamflet is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92, Federatie Instandhouding Monumenten, GA-Platform Restauratie, Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen en de Erfgoed Academie.
Benut de kansen die erfgoed biedt!