Op donderdag 17 oktober 2024 is het Commissiedebat Erfgoed in de Tweede Kamer. Voor dit debat heeft het Erfgoedplatform van Kunsten ’92, samen met de FIM (Federatie Instandhouding Monumenten), en de FRK (Federatie Ruimtelijke Kwaliteit), op 11 oktober een brief aan de Kamerleden gestuurd. In die brief brengen we bij de Kamer een zestal urgente punten onder de aandacht:
Goede financiële basis en integraal stelsel voor de monumentenzorg
> Het budget voor structurele subsidie voor instandhouding van monumenten (SIM) moet structureel verhoogd én jaarlijks geïndexeerd worden.
Kwaliteit in de keten: voldoende capaciteit, kennis en kunde
> Gemeenten hebben een tekort aan gekwalificeerd (erfgoed)personeel. Ondersteun gemeenten die onvoldoende (kunnen) inzetten op dit gebied en zorg dat zij hun erfgoedtaken serieus nemen.
Transformatiepotentieel van monumenten voor de woonopgave
> Gebruik de bestaande voorraad gebouwen (zoals monumenten) beter, als een van de oplossingen voor de wooncrisis. Betrek de erfgoedsector bij de aangekondigde Woontop.
Benutten van erfgoed en cultuur voor ruimtelijke opgaven
> Verbetering van de ruimtelijke kwaliteit moet bij iedere ontwikkeling verplicht zijn. Schakel de culturele en creatieve sector structureel in om de toekomst van ons land vorm te geven.
Schat het immateriële en verhalende erfgoed op waarde
> Ambachten, feesten, tradities, rituelen en vaardigheden dragen bij aan brede welvaart, diversiteit en sociale verbinding. Waardeer het immateriële erfgoed en neem het mee in andere beleidsterreinen.
Effecten van de financiële maatregelen van het kabinet
> Het totale pakket aan kabinetsmaatregelen raakt de erfgoedsector direct: o.a. verhoging van de btw en de kansspelbelasting en verlaging van gemeente- en rijkssubsidies. Onderzoek eerst de effecten.
Lees HIER de volledige brief en HIER de infographic met cijfers over de erfgoedsector.
Lees HIER de inbreng van IPO en VNG voor het debat.
15 oktober 2024