26 september 2024

De strijd tegen de btw-verhoging gaat door

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 9% naar 21% voor de cultuur-, evenementen-, boeken-, media-, logies- en sportsector moet volgens de samenwerkende bondgenoten in deze sectoren van tafel. De maatregel kan bovendien op weinig steun rekenen vanuit de samenleving en vanuit een aantal gezaghebbende organisaties. We blijven druk zetten op de Kamer en het kabinet om dit voor elkaar te krijgen. Wat speelt er op dit moment?

Vandaag Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer
Vandaag, 26 september, organiseert de Tweede Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een rondetafelgesprek over de effecten van de btw-verhoging voor onderwijs, cultuur en media. Bij een rondetafel worden betrokkenen uitgenodigd om een toelichting te geven en gaan zij in gesprek met Kamerleden. De Kamerleden gebruiken de inbreng uit het gesprek bij de behandeling van beleid van het kabinet. De Kamercommissie heeft het gesprek in vier ronden ingedeeld: Onderwijs, Cultuur, Media, Financiën.

Voor het onderdeel cultuur schuiven aan: Jeroen Bartelse, directeur TivoliVredenburg en covoorzitter Kunsten ’92; Sjoerd Feitsma, directeur Platform ACCT.; Ronnie Degen, directeur o.a. Zwarte Cross; Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging en Stichting Museumkaart, o.a. ook voorzitter van de Federatie Cultuur; Dorine Schoon, oprichter van het Platform voor Freelance Musici (PvFM), tevens bestuurslid van De Creatieve Coalitie. Aan de ronde Financiën neemt René Goudriaan deel. En aan de andere ronden een aantal van onze bondgenoten. De genodigden hebben van tevoren een ‘position paper’ ingediend met hun standpunten.
Lees hier de inbreng van Kunsten ’92.
Klik hier voor meer informatie en alle ingebrachte papers.

Stevige kritiek van de Raad van State
Op Prinsjesdag bracht de Raad van State advies uit over het Belastingplan 2025, waaronder ook over de voorgenomen btw-verhoging. De Raad mist onder meer de motivatie voor de maatregel: “De voorgestelde maatregelen leiden tot financiële gevolgen voor individuele burgers en het bedrijfsleven. Hieraan besteedt de toelichting geen aandacht. Een integrale visie op het al dan niet toepassen van het verlaagde btw-tarief ontbreekt.”
Ook andere dan financiële gevolgen zijn volgens de Raad onvoldoende in kaart gebracht: “De toelichting gaat evenmin in op mogelijke neveneffecten, zoals gevolgen voor de toegankelijkheid en kwaliteit van publieke basisvoorzieningen – bijvoorbeeld bibliotheken –, cultuur en een pluriforme pers. Dit ook in het licht van de vrijheid van meningsuiting en van informatie zoals gewaarborgd in artikel 7 van de Grondwet, artikel 10 van het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM) en de artikelen 11 en 13 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.”
De Raad van State vraagt om een impacttoets en om een aparte parlementaire behandeling.
Lees hier meer over het advies van de Raad van State (btw vanaf pagina 11).

Algemene Rekenkamer ook kritisch
De Algemene Rekenkamer waarschuwde op 24 september jl. dat niet duidelijk is wat de gevolgen van de btw-verhoging zijn voor culturele instellingen. “Wat de btw-verhoging voor bijvoorbeeld culturele instellingen betekent, blijkt niet uit de begroting. Hoewel de minister van OCW geen budgettaire verantwoordelijkheid heeft voor de btw, past het wel bij zijn beleidsmatige verantwoordelijkheid om u over de gevolgen van de btw-verhoging voor onderwijs, cultuur en wetenschap te informeren. Om hier inzicht in te krijgen, heeft u aanvullende informatie nodig.”
Lees de brief van de Algemene Rekenkamer.

Komende week Algemene Financiële Beschouwingen
In de week van 30 september 2024 vinden in de Tweede Kamer de Algemene Financiële Beschouwingen plaats. Het brede bondgenootschap van partijen uit de cultuur, sport, boeken, media, evenementenbranche en logies stuurt morgen een brief naar de Kamer. Hierin tonen zij aan dat de btw-verhoging enorme negatieve effecten zal hebben voor alle Nederlanders en dat de maatregel geen steun heeft vanuit de samenleving en vanuit een aantal gezaghebbende organisaties.