6 november 2024

Cultuurdebat in de Tweede Kamer

Op maandag 11 november 2024 debatteert de Tweede Kamer – voor het eerst sinds bijna anderhalf jaar – over cultuur. Op de volle agenda staat ook de cultuurbegroting voor 2025.

Kunsten ’92 luidt in een brief aan de cultuurwoordvoerders opnieuw de noodklok over de opeenstapeling van zorgwekkende kabinetsmaatregelen die op ons afkomen. Drie zaken springen het meest in het oog: de beperking van de loon- en prijsindexatie, die tot uitholling van onze sector leidt; het korten op het gemeentefonds; en de btw-verhoging, die enorme gevolgen heeft voor makers, het publiek en het culturele ecosysteem. We pleiten er (ook bij de financieel woordvoerders) voor om in ieder geval eerst de gevolgen te onderzoeken (‘impacttoets’) en om af te zien van de verhoging.

Daarnaast wijzen we de Kamerleden op de effecten van de subsidieverdeling cultuurnotaperiode 2025 – 2028. We zien op korte termijn onherstelbare stelselschade ontstaan en roepen de Kamer op om deze te voorkomen. Voor de lange termijn doen we de cultuurwoordvoerders suggesties aan de hand om het systeem van beoordelen en verdelen duurzamer en minder tijdrovend in te richten. Vertrouwen, langere doorlooptijden en maximale ruimte voor artistieke ontwikkeling van makers staan daarbij centraal.

In de komende dagen spreken wij met een aantal cultuurwoordvoerders van zowel de coalitie als de oppositie. Dan hebben we het met hen ook over de culturele arbeidsmarkt en de gevolgen (vooral voor de beeldende kunstsector) van de aangekondigde bezuinigingen op internationale culturele samenwerking.

Lees HIER de hele brief van Kunsten ’92 waarin ook punten van de Taskforce culturele en creatieve sector zijn meegenomen. Volg het debat op maandag 11 november 2024 van 10.00 tot 16.00 uur live in de Kamer (aanmeldlink) of via de livestream.

Daarnaast vindt op donderdag 7 november 2024 een technische briefing plaats in de Tweede Kamer: “Cultuurfonds m.b.t. impact hoofdlijnenakkoord op kunst en cultuur in Nederland”. Hier zal een aantal experts de impactanalyse toelichten die in opdracht van private financiers, gemeenten en de kunst- en cultuursector (waaronder het Cultuurfonds en Kunsten ’92) is uitgevoerd.