Tijdens het zomerreces is er met – onder meer – een nieuw kabinet en adviezen van de Raad voor Cultuur en de rijkscultuurfondsen veel werk te doen. We schreven de nieuwe minister twee brieven:
Regeerakkoord | Consequenties van budgettaire voorstellen
De nieuwe kabinetsleden komen terug van vakantie en gaan aan de slag met het regeerprogramma. In de bijlage van het hoofdlijnenakkoord, dat op 16 mei werd gepresenteerd, signaleerden we vele zorgelijke budgettaire voornemens die directe gevolgen zullen hebben voor de culturele en creatieve sector. De afschaffing van het lage btw-tarief is daarvan de meest in het oog springende, maar het gaat bijvoorbeeld ook om beperking van de giftenaftrek en verhoging van de kansspelbelasting. Deze stapeling van budgettaire maatregelen baart ons grote zorgen. We vragen de nieuwe minister welke inhoudelijke overwegingen hieraan ten grondslag liggen en of er is gekeken naar de impact op de culturele en creatieve sector van de optelsom van deze maatregelen. We roepen de minister op om te onderzoeken hoe deze financiële aderlating gestelpt kan worden. Lees hier de brief die Kunsten ’92 hierover stuurde aan minister Bruins van OCW.
Onze zorgen over subsidieronde 2025 – 2028 | Een duurzaam bestel
Kunsten ’92 en de Taskforce Culturele en Creatieve Sector hebben vorige week een brief gestuurd aan minister Bruins van OCW om de zorgen over de adviezen van de Raad voor Cultuur en de besluiten van de rijkscultuurfondsen in het kader van de cultuurnotaperiode 2025 – 2028 uiteen te zetten. Wij vrezen als gevolg van de adviezen onherstelbare stelselschade en verzoeken minister Bruins om zich in te zetten om dit te voorkomen. Ook stellen we de houdbaarheid van het systeem van subsidieverdeling op de langere termijn aan de orde. De race om cultuursubsidies is weinig duurzaam, tijdrovend en kostbaar. Wij denken dat dat anders kan en doen daarvoor een aantal voorstellen in onze brief, die hier is te lezen.