30 juni 2016

Terugblik Boekmanlezing + debat 2016 in woord en beeld

In het kader van het Holland Festival organiseerden de Boekmanstichting, Kunsten ’92, Europe by People (EU2016) en European Cultural Foundation de Boekmanlezing en debat 2016: De Culturele dimensie in de stad van de toekomst. Wat is ervoor nodig om die steden leefbaar te houden? Welke rol kunnen kunst en cultuur daarin spelen?

Hans Mommaas (hoogleraar Regional Sustainability Governance aan Tilburg University en algemeen directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving) verdedigde het belang van kunst en cultuur voor de stad en haar toekomstige inwoners en nieuwkomers, in Nederland en Europa. Steden vormen immers onze draaideur naar de toekomst. Onder leiding van moderator Natasja van den Berg (Tertium) vond er daarna een debat plaats tussen Hans Mommaas, Karolina Spaic (ZID Theater), Kristian Koreman (Bureau ZUS, Zones Urbaines Sensibles) en Kajsa Ollongren (wethouder Gemeente Amsterdam, o.a. van Economie en van Cultuur).

Op deze pagina vindt u een terugblik op de Boekmanlezing 2016 aan de hand van: 

  • Video-opname (gehele lezing en debat)
  • Getekend verslag door Ronald van der Heide
  • Foto-impressie
  • Verslag door Jack van der Leden

Boekmanlezing 2016: De culturele dimensie in de stad van de toekomst from Pakhuis de Zwijger on Vimeo.

Beeldverslag Ronald van der Heide

Boekmanlezing_Beeldverslag_oRonaldvanderHeide
Boekmanlezing 2016

 

Verslag: Jack van der Leden

De culturele dimensie in de stad van de toekomst ‘Omwille van de verbeelding’

De stad van de toekomst staat voor mega-uitdagingen, legde Mommaas uit, binnen uiteenlopende agenda’s: economisch, sociaal en ecologisch. Het gaat daarbij om enorme opgaven. Denk aan voortgaande verstedelijking, groei van de bevolking, circulaire economie, energietransitie, klimaatveranderingen. Zo is de huidige extreme regenval een voorbeeld van de effecten van  klimaatverandering. ‘Voor de natuur is al dat water geen probleem, voor de versteende stad wel.’ Smart cities zoals Amsterdam, Eindhoven en Utrecht doen het heel goed, maar middelgrote steden als Leeuwarden en Helmond ontbreekt het aan een ontwikkelverhaal.

Van  belang is een goede wisselwerking tussen strategieën die horizontaal en verticaal, centraal en decentraal, nationaal en regionaal met elkaar in balans brengt en verbindt. Daarvoor is een sterke publieke cultuur gewenst. Maatschappelijke solidariteit is dan ook een belangrijk aspect, en daarom moeten de verschillende agenda’s aan een sociale agenda worden gekoppeld. En hier komen kunst en cultuur om de hoek kijken! Nadrukkelijk niet enkel als instrument en glijmiddel, benadrukte hij, maar ook als voedingsbodem voor nieuwsgierigheid en verbeelding. Verbeelding geeft betekenis aan de werkelijkheid en werkt verbindend.

LEES VERDER