22 juli 2024

Cultural Deal for Europe | Terugblik op 5 juni

Op woensdag 5 juni, aan de vooravond van de Europese Parlementsverkiezingen, organiseerde het Europaplatform van Kunsten ’92 samen met Culture Action Europe en European Cultural Foundation een werksessie over de Cultural Deal for Europe (CDEU). Deze werksessie was onderdeel van het festival Europe’s Finest Hours, georganiseerd door Pakuis de Zwijger in samenwerking met EUNIC NL: een dag over Europa vanuit het perspectief van kunst en cultuur.

Het doel van CDEU is om cultuur in het hart van de politieke ambitie van Europese Unie te krijgen. Waarom is dit voor ons belangrijk? De culturele en creatieve sector in Nederland heeft direct te maken met besluitvorming in Brussel. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsomstandigheden en de New European Bauhaus beweging vanuit de Green Deal. Cultuurbeleid komt echter nog lang niet genoeg aan bod in discussies over de toekomst van ons continent. Zoals de CDEU vermeldt ‘Zonder oog voor cultuur staat de toekomst van Europa op het spel’.

Tijdens deze werksessie gingen we onder leiding van Lars Ebert, secretaris-generaal van Culture Action Europe, de CDEU verder uitwerken om de oproepen nauwer te laten aansluiten bij de belangen van de Nederlandse culturele sector. Hierbij maakten we gebruik van de methodiek van de Toekomstbrigade waarbij we onszelf de vraag stelden: Wat willen we dat er over 10 jaar in een Nederlandse krant staat over de wisselwerking tussen Europees en Nederlands cultuurbeleid?

Samen met de dertig aanwezige deelnemers bedachten we vervolgens interventies die zouden kunnen helpen om een weg te banen naar deze gedroomde toekomst. De interventies waren gerelateerd aan drie specifieke oproepen uit de CDEU, die van tevoren door het Europaplatform waren geselecteerd als van specifiek belang voor de Nederlandse culturele en creatieve sector:

  • Integreer cultuur in alle relevante financieringsprogramma’s;
  • Geef cultuur een plek binnen alle beleidsdomeinen;
  • Verbeter de arbeidsmarktpositie van makers.

Binnen een uur genereerde de groep negen voorstellen, tot leven gebracht door de sneltekenaar Maaike Hartjes. De voorstellen varieerde in mate van haalbaarheid, maar waren opvallend eensgezind in hun achterliggende doel om het belang van cultuur in de samenleving beter zichtbaar te maken, zodat het beter op waarde geschat wordt en steviger onderdeel uit gaat maken van de toekomst van Europa.

En nu?

De inzichten die tijdens deze werksessie en die van een eerdere besloten bijeenkomst van het Europaplatform zijn samengebracht in een brief die op 18 juli is verstuurd aan de Nederlandse Europarlementariërs. In het najaar krijgt de campagne zowel vanuit het Europaplatform als vanuit de partners van het CDEU zelf vervolg. Lees in de tussentijd hier meer over hoe je de campagne kan onderschrijven.